Logo Bulaja naklada
The Cat Time Stories
 

o nama
NOVOSTI
IZDANJA
NAGRADE
KONTAKTI
REGISTRACIJA
DOWNLOADS
WEB SHOP
ENGLISH

 

 • Tko smo? Što smo?

Tvrtka "Alt F4 d.o.o. - Bulaja naklada" postoji od 1998. i specijalizirala se za elektronsko izdavanje knjiga, edukativnih i kulturnih sadržaja. Uglavnom se bavimo produkcijom i izdavanjem interaktivnih multimedijskih sadržaja i filmom, a najpoznatiji smo po nagrađivanom međunarodnom projektu "Priče iz davnine", nastalom prema čuvenim bajkama Ivane Brlić Mažuranić.

Osnivači tvrtke su Helena i Zvonimir Bulaja - dakle, obiteljski biznis. Međutim, aktivno surađujemo sa stotinama vanjskih suradnika - renomiranim umjetnicima, animatorima, ilustratorima, glazbenicima, dizajnerima, programerima i drugim stručnjacima iz cijelog svijeta.
 

 • CD-ROM-ovi

Do sada smo za hrvatsko tržište objavili tri CD-ROM izdanja sa tekstovima djela hrvatskih klasika, zatim multimedijalnu obradu "Priča iz davnine" Ivane Brlić Mažuranić na engleskom, njemačkom i hrvatskom jeziku, te hrvatska izdanja glazbenih kompjuterskih igara "Orašar", "Alisa i Vivaldijeva Četiri godišnja doba" i "Mozartova čarobna frula" nastalih u produkciji partnerskog tima iz Studija Mobile iz New Yorka. Nedavno smo počeli s objavljivanjem "deluxe" izdanja pojedinačnih bajki iz projekta "Priče iz davnine", pakete sa slikovnicom, DVD-om, CD-om i drugim iznenađenjima - do sada su izašli "Šuma Striborova" i "Neva".

Sva naša izdanja postigla su izniman uspjeh te su postavila standard elektronskom izdavaštvu u Hrvatskoj i pomakla granice promišljanja o interaktivnom književnom djelu u svijetu, osobito multimedijalna inačica "Priča iz davnine" koja je do sada uspješno sudjelovala i/ili bila nagrađena na preko 25 festivala animacije i novih medija širom svijeta, od San Francisca do Seula i od Annecyja do Rio de Janeira.

Edicija "Klasici hrvatske književnosti na CD-ROM-u", na kojoj radimo od 1998. godine, jedan je od prvih ozbiljnijih iskoraka k izdavanju na digitalnim medijima na hrvatskoj nakladničkoj sceni. Tomu u prilog i nagrada za novitet godine na sajmu INFO 1999 za prvi CD iz te edicije. Na tri CD-ROM-a u tri godine objavili smo preko 200 kompletnih djela hrvatskih klasika od Marulića do Krleže, uključujući i biografije pisca te dodatne materijale poput fotografija, zvučnih i video zapisa.
 

Naš međunarodni multimedijalni projekt interaktivnih "Priča iz davnine" odveo nas je korak dalje kako u istraživanju suodnosa digitalnih medija i književnosti, tako i u širenju produkcije na međunarodne suradnike, što se pokazalo kao iznimno kreativan iskorak na svim područjima, od hipertekstualnosti, preko novih estetika u animaciji, do promišljanju o primjeni interaktivnosti u narativnom djelu. Projekt je realiziran u programu Macromedia Flash.

Iznimno visoko estetizirano i promišljeno djelo uz izrazit edukativni karakter plijenilo je pažnju na preko 25 značajnih festivala i konferencija u području animacije, multimedije i dizajna širom svijeta. U Hrvatskoj je u više navrata u različitim medijima proglašen kulturnim projektom godine, pa čak i desetljeća (npr. Jutarnji list, HTV). Dobitnik je Plakete grada Zagreba i niza međunarodnih priznanja za iznimno ostvarenje na području animiranog filma i multimedije. Danas se citira na brojnim svjetskim sveučilištima, te ga studenti nerijetko obrađuju kao temu diplomskog, pa čak i magistarskog i doktorskog rada.
 

Naš novi multimedijski projekt je eksperimentalni interaktivni film "Mehaničke figure" inspiriran Nikolom Teslom.

Prvi rezultati projekta bit će dostupni uskoro. Do tada više o ovom projektu i njegovom napredovanju možete doznati ovdje...
 

 

 • Čime se još bavimo?

Osim nakladništvom, tvrtka se bavi i organiziranjem festivala/konferencije "digitalne kreativnosti" Digital Exchange Croatia - DECro. Festival je prvi put održan 2003. godine, kada smo u Zagreb doveli petnaestak vrhunskih stručnjaka u području Internet dizajna, Flash animacije, glazbe itd, među ostalima i najpoznatijeg svjetskog Web dizajnera Joshuu Davisa iz SAD-a, te suradnike na našem projektu "Priče iz davnine". Postigao je izuzetan uspjeh, sva predavanja i radionice bili su popunjeni do zadnjeg mjesta.

U Šibeniku smo u lipnju 2005. organizirali dio programa DECro02, u suradnji s Međunarodnim dječjim festivalom. Gostovali su autori iz projekta "Priče iz davnine", postavljena je multimedijska izložba, te prikazano nekoliko crtića.

Program festivala nastavio se u Zagrebu gostovanjem Aleen Stein u listopadu 2005.
  

 
 • Više o nama - intervjui...

Za kompletniju sliku iz neovisnih izvora, na mreži se može pronaći nekoliko priča o nama i našem radu, te razgovora objavljenih u raznim medijima:

•  Jutarnji list: priča o nama i o novim projektiima ("Mice", "Krijesnica"), pod naslovom "Nakon 'Mica' rade igru koja će promijeniti svijet djeci oboljeloj od raka" (23. rujna 2010.)

•  Slobodna Dalmacija: priča o nama, uglavnom o projektu "Priče iz davnine" pod naslovom "Bulaje, čuvari hrvatskih bajki" (28. travnja 2007.)

•  Ekran, prilog Večernjeg lista - recenzija "Priča iz davnine" pod naslovom "Vrijedno svake pohvale" (20. travnja 2007.)

•  Radio New Zealand National - razgovor s Helenom Bulaja, uglavnom o projektu "Tesla" (engleski, emitirano 4. ožujka 2007.)

•  Business.hr - Portret: Helena & Zvonimir Bulaja (21. siječnja 2007.)

•  Jutarnji list - cool recenzija "Priča iz davnine 2" iz pera vodećeg hrvatskog filmskog kritičara Jurice Pavičića pod naslovom "Možda najvažniji hrvatski kulturni projekt za 21. stoljeće" (18. prosinca 2006.)

•  Feral Tribune, Split: "Ni Tesla ne bi prosvijetlio naše političare", razgovor Darka Vukorepe s Helenom Bulaja (8.11.2006.), najavljen ovako: "Helena Bulaja, scenaristica, redateljica i producentica međunarodnog multimedijskog projekta "Nikola Tesla", govori o Teslinoj genijalnosti i hrvatskoj tuposti"

•  Jutarnji list - recenzija "Mozartove čarobne frule" pod naslovom "Glazbena igra koju treba ponuditi djeci" (Branimira Lazarin, 6. listopada 2006.)

•  Radio Slobodna Evropa, Beograd: Na granici između svetova fizike i umetnosti (razgovor s Helenom Bulaja), Branka Mihailović i Nadežda Gaće (16.7.2006.)

•  Filmski.net: Nikola Tesla - nova energija za filmske potke, Miranda Novak (24.4.2006.)

•  Jutarnji list: "Film Helene Bulaje: Inspirirani Teslom", Pavica Knezović (15.2.2006.)

•  Jutarnji list - recenzija "Alise i Vivaldijeva četiri godišnja doba" iz pera Branimire Lazarin pod naslovom "Vivaldi koji će biti zanimljiv svakom djetetu" (14. siječnja 2006.)

•  Slobodna Dalmacija: recenzija prvog dijela "Priča iz davnine" - "Priče za bolju budućnost" (Jasen Boko, 19. veljače 2003.)

•  Zarez: "Priče iz sadašnjosti" - razgovor s Helenom i Zvonimirom Bulajom (Nataša Polgar, 20. lipnja 2002.)

•  Moderna vremena online: razgovor s Helenom i Zvonimirom Bulajom (15. svibnja 2002.)
 
 

 

 • Kako nas kontaktirati?

Sve kontakt informacije te "tehnički" podaci o firmi dostupne su ovdje...
 

 • Naše biografije

Helena Bulaja - CV...
Zvonimir Bulaja - CV...
 

Biografije i kontakt informacije nekih od naših suradnika dostupni su ovdje...
 

 

Zanimamo li vas mi kao takvi, kliknite ovdje...
 

  
 • Priče iz davnine
 • Glazbene igre za djecu
 • Nikola Tesla
 • Klasici hrvatske književnosti na CD-ROM-u
 • Biblioteka Click-and-Point
 • DECro - DigitalExchangeCroatia
 • Živi Arhipelag

 


  Powered by A1