Logo Bulaja naklada
 

O NAMA
NOVOSTI
izdanja
NAGRADE
KONTAKTI
REGISTRACIJA
DOWNLOADS
WEB SHOP
ENGLISH

 

 
  

Nikolina Ivezić - likovna monografija

hrvatski i engleski

Nikolina Ivezić - likovna monografija
 

Knjigu naručite ovdje...

Knjiga je dostupna i na Amazonu, u paperback izdanju (tisak na zahtjev).

Također i na:
Amazon.de - Amazon.co.uk - Amazon.it - Amazon.fr - Amazon.es - Amazon.jp - Amazon.ca.

 

Svojim originalnim, prepoznatljivim i angažiranim stvaralaštvom Nikolina Ivezić (Zagreb, 1970) već se niz godina ubraja u sam vrh hrvatske suvremene umjetnosti. Ova svestrana umjetnica, koja se uz slikarstvo bavi i skulpturom, ilustracijom, scenografijom u kazalištu i na filmu, muralima, street artom, produkt i grafičkim dizajnom, video artom te konceptualnom umjetnošću, akcijama i multimedijom, znana je ponajviše po svojim "slikoreljefima" (slikama-objektima), u kojima na specifičan način, spajajući elemente slikarstva, kiparstva (reljefa), ilustracije i stripa, ocrtava aktualne teme iz naše svakodnevice, kritizirajući konzumerizam, poplavu klišeja i suvremenih fetiša, a posebno seksistička iskorištavanje ženskog tijela. Ocrtava ih kritički i ironično - ali i s dozom humora, provokativno upirući prstom i rugajući se stereotipima, masovnim medijima, senzacionalizmu i površnosti u suvremenom društvu.

Knjiga - na hrvatskom i engleskom jeziku - predstavlja tri desetljeća njezinog umjetničkog rada. Stvarajući u duhu popartističkog idioma i stripovske estetike, svoj izraz gradi na specifičnoj ikonografiji (scene sa stripovski nacrtanim figurama bez lica i ručno dopisanim duhovitim komentarima). Koristeći se u svom radu originalnim i za nju karakterističnim materijalima i tehnikama (kaširani stiropor i drugi materijali obojani akrilom, uz aplicirane limene pločice - sve to kratkog naziva "kombinirana tehnika"), Nikolina Ivezić je uvijek znala na pravi način zaintrigirati i publiku i kritiku, izazvati pozornost, pa i reakciju, pokazavši svaki put svoju aktualnost i angažiranost.

 

Nikolina Ivezić - likovna monografija
 

Nikolina Ivezić - likovna monografija
 

Grafičko oblikovanje i prijelom: Nikolina Ivezić

Tekstovi: Mladen Lučić, Željko Špoljar (aka. Pavle Svirac / Književna Groupie)

Urednik: Zvonimir Bulaja

ISBN: 978-953-328-449-1

 

Nikolina Ivezić - likovna monografijaNikolina Ivezić - likovna monografija
 

Radovi, izrađeni od jeftinih materijala, akcentiraju osnovne karakteristike njezinog umjetničkog izraza, koji se osim na spomenutoj interpretaciji pop arta bazira i na Bad Paintingu, stripu, pin-up časopisima, te na estetici reklama i današnje erotske i porno industrije. Prsate žene, nabildani muškarci, strip-junaci, svi rađeni bez lica, samo s obrisom glave koji uokviruje praznu, inkarnatom obojenu površinu, bezimeni su subjekti Nikolininih radova. Oni su, kao i današnje društvo, bez svog identiteta i ikakve individualnosti: jedinke bezlične mase ukomponirane u ruho jeftinog potrošačkog kiča, što autorica potencira izražajnim osnovnim bojama te elementima poput metalnih srebrnih i zlatnih zvjezdica.

Svojim jednostavnim i inovativnim likovnim rješenjima, tematikom svojih radova i prisustvom na mjestima koja neposredno komuniciraju s gledateljima, Nikolina je postala najznačajnijim likovnim umjetnikom koji je sukreirao alternativnu zagrebačku pop kulturu kraja prošlog i početka ovog stoljeća.

Parodija Nikoline Ivezić ne odnosi se samo na socijalni kontekst, već lucidno propituje suvremenu umjetnost, njezinu ulogu i svrhu, kao i uspostavljeni sustav vrijednosti. Odlučila se za izričaj koji svi razumiju, a svoju umjetnost ne opterećuje hermetičnošću, intelektualnim premisama i sublimiranim porukama.

---- Mladen Lučić

 

Onda sam je ispitivao što da napravim da joj se odužim za naslovnicu knjige.
- Ma, ne trebaš ništa. Buš pivo platio jednom u gradu.
- Joj, volio bih ti se odužit jedinim što imam, svojim pisanjem... Recimo da napišem neki iskreno nadahnuti tekst o tvom radu... Ti svakako zaslužuješ u što skorije vrijeme dobiti monografiju... Ti si ipak urbana legenda. I ta monografija mora biti na neki način nekonvencionalna, pitka i zavodljiva poput tvojih radova. A ja bih onda pokušao za tu monografiju napisati tekst. Koji bi se sljubljivao s tvojim radovima...

---- "Pavle Svirac"

 

Nikolina Ivezić - likovna monografijaNikolina Ivezić - likovna monografija
 

Knjigu naručite ovdje...

 

Više o umjetnici:
www.nikolinaivezic.com
 

 

Nikolina Ivezić - likovna monografija
 

Knjiga je objavljena uz financijsku potporu
Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske

 

Nikolina Ivezić - likovna monografija
 

 
  Powered by A1